Kyselyn toivomusten peruseella kilta järjesti ensimmäisen sotahistoriaretken Jyrkkäkosken museoalueelle ja Kuhmon taistelupaikoille. Retki järjestettiin toivomuksen mukaisesti ja jo valmiiksi kootulle ryhmälle. 

Retki tehtiin 9 hengen pikkubussilla, joka osoittautui kustannustehokkaimmaksi sekä joustavimmaksi opastusta ajatellen. Tukikohtana ja ruokailupaikkana käytettiin Kuhmon reserviläisten Korpilinnaa. Retken johtajina, kuljettajina ja huoltajina toimivat Mauno Juntunen ja Seppo Möller. Asiantuntevana hyvänä oppaana toimi Kuhmon Reserviläisten puheenjohtaja Heikki Pitäjämäki.

Retkelle osallistui joukko killan jäseniä, Kainuun Tykistörykmentin komentaja ja paikalla oli myös killan puheenjohataja. Korpilinnassa tavattiin rykmentin entinen komentaja evertiluutnantti Jouko Mattila.

Veteraaniperinteet kertautuivat sattumalta museoalueen kioskilla tavatun veteraanin kautta. Ystävät olivat käyttämässä häntä muun muassa Haukilammen kenraalimotissa, jonka jälkiä hän oli ollut siivoamassa heti sodan jälkeen. Täältä hän oli myös lähtenyt Rukajärven taistyeluihin panssaritorjuntatykillä aseistettuna.

Vastaavia retkiä Kuhmoon tai Suomussalmelle tullaan järjestämään ilmenevän halukkuuden mukaisesti. Voitte myös koota valmiiksi ryhmän ja ottaa yhteyttä kiltaan. 

Ohessa kuvia ja videoita.

Kuhmon sotahitoriaretki